PerusBanneri

Technical product questions 

1. What is the thickness of the triboceramic coating formed as a result of the treatment?

Answer: The unique property and quality of RVS Technology is that we are talking about thin atomic layers, but also about real microns in the pump element, engine cylinder-piston group, reducer gears, transmissions etc. The formed layer may vary from 1 to 30 microns depending on many varying parameters.


2. Can the triboceramic layer grow in excess? Can it cause the engine to seize up?

Answer: No, the layer cannot grow in excess and engine cannot seize up. The production of the ceramics is a self-regulating process, where the friction of surfaces is the necessary condition for it. When the coating is formed, the friction energy reduces drastically and the growth of the surface stops automatically.


3. A superhard coating is formed as a result of the RVS 's application. Can the engine be rebored, if necessary?

Answer: This is a common question from car owners. No worries, the TriboCeramic coating is formed to the depth of 1–30 microns, and the boring tool can remove tenths of a 1 mm (100 microns). On the other hand, the traditional major engine overhaul can become unnecessary altogether; the RVS 's exceptional ability to restore the original shape of worn parts allows car owners to avoid tedious and expensive repairs.

Kuva3cropped


4. What if the TriboCeramic layer peels off in operation?

Answer: It is not possible for the TriboCeramic layer to peel off in operation. A reciprocal diffusion of metal and metal carbides to the depth of 10–30 μm (micrometer) takes place. There is no distinct border between the initial surfaces and metalceramic, so there are no conditions for the TriboCeramic layer to "peel-off" or to be knocked off. It can also not be dissolved off.

 Kuva4


5. I've heard that aftermarket additives are clogging up filters...

Answer: No. The RVS -gel easily dissolves in oil leaving its viscosity and other physicochemical properties unchanged. It easily goes through the filter elements directly to the working friction surfaces.

Kuva5


6. I am going to apply RVS to my new car, but it is under the warranty...

Answer: We stick to the emphatic opinion that it is best to apply the RVS compound to the engine during the running- in period. The application of the RVS is especially efficient when engine parts are new. Due to the RVS effect the running-in goes quicker, softer, more efficiently and with minor losses of metal into "boring".


7. What is implied under the protection guarantee for 100,000 km (62,000 miles) of run?

Answer: It is implied that the surfaces will not wear out during the guarantee term provided the car is operated in a regular mode. For example, should a scratch appear on the cylinder wall on the 99th (61th) thousand of the run, it would disappear due to the RVS 's high restoring properties. The scratch will "heal!"


8. When is it best to start the application of the RVS?

Answer: RVS is effective at any stage of car operation and is always useful. The most important thing is that the unit must be in an operative state. Ideally, the RVS should be applied from the running-in period on.


9. What happens to the honing by RVS 's application?

Answer: Honing is designed to provide relatively safe adjustment of parts and to hold oil on the cylinder walls.

Kuva9

The RVS modifies honing in the areas of the most intensive adjustment (cylinder-piston group near the top dead point) and preserves it unchanged in the unloaded zones.


10. Can I drive without oil if I use RVS ?

Answer: No. Driving without oil is only a spectacular test that demonstrates the unique properties of the TriboCeramic coating. There is a Youtube film called "Puskuri" of a 160 km run without engine oil) The RVS has not been designed for driving without oil; only for the increase of the operational life and reliability of mechanical parts.

Oil is not just a lubricant. It also washes, cools, works as a hydraulic fluid by operation of hydraulic lifters, and provides other functions. Oil is necessary even for the car that has undergone the full restoration cycle. However, under extreme conditions such as hazardous loss of oil or driving with a perforated housing, RVS will provide reliable protection and save the engine of serious damage.


11. How long does the RVS 's effect last?

Answer: Tests show that the protective coating remains even after 100,000 km (62,000 miles) of run. After 100,000 km (62,000 miles) it is advisable to repeat the RVS Technology treatment in order to maintain the received conditions. A single treatment is sufficient.


12. What kind of oil is the best for treatment: old or new, synthetic or mineral?

Answer: The type of oil makes no difference because RVS is compatible with any type of oil. It does not chemically react with them and does not change their viscosity, physicochemical or operational properties. The oil only carries the RVS comopound to the friction surfaces. However, it is recommendable to apply the first treatment to the old, ineffectve oil, before the oil change,for best results. This way RVS compound has an easy access to the metal friction surfaces.


13. I am the second owner; I have no idea what kind of oil was used in the engine. Can I use RVS Technology® products?

Answer: Even if some additives have been applied to the engine earlier, they will not cause much effect on the RVS s' action. 


14.Won't the additive settle in the bottom of the oil pan and lose its efficiency if the car is not used for a long period of time?

Answer: Yes, it may settle! That's why, the engine should idle or run 30 to 60 minutes immediately after the RVS application. 


15. While idling, the oil pressure indicator blinks. Will the RVS help?

Answer: There are many reasons for reduced oil pressure, ranging from a failure of the sensor to serious wear of the oil pump, bushings or crankshaft journals. If the reason for the low oil peressure is wear and it's not is not complete, RVS may potentially help. 


16. Will the RVS help in case of increased oil consumption?

Answer: There are still more reasons for increased oil consumption, such as wear of parts in the cylinder or -piston group, bedding, gumming-up or breakage of the piston rings, valve stem seal failure, or oil-leakage through seals. If the reason is wear, the RVS normally helps.


17. How can fuel economy be reached?

Answer: For vehicles with high mileage, the fuel economy is first reached by the compensation of engine wear and reconditioning of its operating parameters to their default values. On a new engine, the optimization of the trajectories and reduction of friction losses will help you cut down the fuel consumption.


18. While undergoing maintenance, there is a high measurement of toxicity in exhaust gases in my vehicle. Will the RVS help?

Answer: If the reason for harmful emissions is engine wear, RVS will definitely help. The application of RVS reduces the emission index by ten times and some parameters by a hundred times. High emission levels of harmful substances can also be due to the quality of the fuel used and adjustment and operation of the fuel system.


19. How will I feel the effect of the RVS engine treatment on my vehicle?

Answer: The driver will feel an increase in engine power and improved acceleration and flexibility. The engine is more balanced and smooth (less vibrations) and the sound of the engine operating in different modes is softer. Drivers will notice improvements after a 50–100 km (30–60 miles) or 30 to 60 mins run from the product's application.

These improvements are the result of the RVS 's restoring effect, as it increases and equalizes compressions in cylinders and of reduction of the friction.


20.Will RVS help any engine?

Answer: Yes, all kinds of engines can be improved with RVS, as long as the engine is operative and not totally worn out. RVS will help, whether the engine is gasoline, liquefied petroleum gas (LPG), diesel, biofuel, along with high-powered ones, with direct injection, multivalve, or equipped with turbo-charger etc.

In order to be able to produce the protective RVS TriboCeramic coating, the engine must be in an operable state.

The check parameters, which can measure the engine's operating capacity, are compression and oil and fuel consumption. Indications of critical condition of an engine are compression decrease by 20–25% from the nominal parameters, the compression dispersion on cylinders by 1.5 units (atm) or more and/or the oil consumption more than 0.4–0.6% from the fuel consumption.

Examples of the critical condition of an engine:

1. The rated nominal value of the compression in the engine is 14 units (atm). The value of the compression in one of cylinders is 10,5 or less units (atm) or the compression varies between 11 and 13 units (atm).

2. The fuel consumption in the engine is 10 l for 100 km (1 gal for 25 miles), with oil consumption of 800 ml for 1000 km (1 US qts for 750 miles) and more.

Critical condition of an engine is indicated by 100% wear of its parts (parts are damaged)

The RVS shows its restoring effect even when the engine is in critical condition. However, in this case, the full restoration of the engine's operational parameters to original values may not occur.


21. Should the treatment of the diesel engine and the fuel system be carried out separately or simultaneously?

Answer: It is better to do both. The simultaneous treatment not only improves the engine operation by increasing its power, but it also improves the performance of the fuel system. The fuel pressure increases and the fuel-injection improves, which results in better fuel economy.


22. Can RVS damage the turbine?

Answer: No! RVS protects the turbine and extends its operation life. The turbine is designed in such a way that its journal bearings are lubricated with a relatively thick oil coating, hydrodynamic lubrication mode, in practically all operational modes. The main wear of a bearing occurs at start and stop, when this coating is disturbed. RVS comes into full action exactly during this moment of highest wear for the turbine, forming a protective coating on the bearings.


23. I have the "Common Rail" injection system, diesel engine CRDi. Has RVS been tested for use in these engines?

Answer: Yes, it has been tested, and regularly undergoes testing for new constructive innovations. Modern systems of diesel engine fuel lines with the high-pressure generation, such as "Common Rail" and "Pumpe-Düse" (pump-injector) types, have plunger pumps where the plunger and sleeve wear the most. There are no technical restrictions in applying RVS s to these fuel supply systems. The coating formed on the plunger's surface provides protection for the complex mechanism from low-quality fuel, that can contain mechanical fouling or water, and from fuel with bad lubricating properties. This includes nonsulfurous fuel, or "dry solar oil", biofuel with a high ethanol concentration.


24. If the gearbox is droning or gives other noises, can RVS help?

Answer: 

There are two main reasons for the increased noise from transmission mechanisms. Droning can occur gradually, as it is connected with the wear of gear teeth, bearings and shafts. RVS always helps in such instances. However, sometimes the box drones from the beginning of its operation as a result of inadequate manufacturing quality, causing problems in the gear teeth changeover or causing the teeth to come together too tightly. RVS will work in this case too, but if the deficiencies are substantial, the noise may not disappear.

 


25. How can gear shifting precision be improved?

Answer: The Gear shifting provision can be improved with a new coating formation. The distinguishing feature of the RVS is to form a protective coating not only on the ferrous materials, but on the nonferrous metals as well. This is especially evident on the synchronizers, which are manufactured from bronze alloys, or nonferrous metals, and are responsible for gear shifting.


26. What gel should be used when modern robotized gearboxes stand between the mechanical and automatic gearboxes?

Answer: Robotized gearboxes and gearboxes with dual clutch, or dual clutch transmission, are improved automatic gearboxes. It is recommendable to use the gel for automatic gearboxes and reducers.


27. What should be applied for the mechanical gearbox with the liquid for the automatic gearboxes?

Answer: In modern mechanical gearboxes, where liquid for automatic gearboxes (ATF) is used, it is recommended to use the gel for the automatic gearboxes and reducers.


28. Will the RVS harm the performance of friction clutches in self-locking differentials?

Answer: No, it won't. RVS can be used without any hesitation in axles with self-locking differentials. The assembly is designed in such a way that the torque transfer of the friction clutches occurs through the oil and depends on its viscosity. RVS has no effect on the viscosity properties of oil.


29. The automatic gearboxes (CVT) with the V-belt variable speed drive unit differ in their capriciousness. Can RVS help?

Answer: Yes, it can! The weak point of the variable speed drive units is the contact of the wedge-like surface of the belt with the pulley, and it is this contact that is effectively protected by the RVS . RVS also protects other metal parts such as gears, bearings and couplings.


30. My scooter has separate lubrication system. Where should I squeeze the gel – in the oil or in the fuel?

Answer: The RVS treatment of scooters with four-stroke engines is applied directly to the lubrication system of the engine (into the oil) similarly to any four-stroke engine.

Scooters with two-stroke engines can have separate (fresh oil lubrication) and mixed lubrication system (oil is mixed directly to the fuel).

RVS has specific products for two-stroke engines. RVS treatment of the two-stroke engine with the separate lubrication system is applied into the oil tank of the scooter. If the scooter has a mixed lubrication system RVS is applied directly into the fuel tank.


31. The bearing is droning. What kind of RVS should be applied?

Answer: RVS Technology manufactures also lubricant greases. In order to choose the correct grease, it is necessary to determine the wear rate and operation conditions of the unit.

The Universal Grease is recommended for normal use and when the wear rate is up to 10%. The Synthetic Grease is recommendable for toucher conditions and restoration of bigger wear rates.


32. What is the difference between the RVS Protection and Restoration Treatments?

Answer: RVS Protection Treatment is a Single treatment, designed for protection of new or relatively new friction surfaces and mechanisms and/or for cleaning and first stage protection treatment of older mechanisms and of the Restoration Treatment.

RVS Restoration Treatment is a Double treatment designed for restoration of friction surfaces and mechanisms. The second stage treatment completes the results started and received with the first stage treatment.


33. Doesn't good quality synthetic oil already contain all necessary additives?

Answer: They do, but very small amounts and they do currently not contain restoring elements as RVS Technology. The core business of oil companies is to sell as much oil and fuel as they can and to maximize their profits by minimizing the costs.


34. Do vehicle manufacturers recommend the use of the additional additives?

Answer: The modern car is the epitome of engineering and technological advances. However, the constant change of the model line-up and short life cycles of different models limit the life span of the engine as parts are only manufactured for a certain amount of time. Our day-to-day realities such as fuel quality and road surfaces are not fully taken into account when the car is designed. Technologies like RVS help to increase the service life of a vehicle and to improve the safety and reliability of the parts.


35. Are RVS Technology products toxic? 

Answer: No, they are not!